Tasapainon säätely ja tasapainoharjoittelu

tasapaino

Kyky hallita asentoa ja ylläpitää tasapainoa on olennainen asia jokapäiväisessä elämässä. Asennonhallintaan vaikuttavat monet tekijä. Näitä tekijöitä ovat perintötekijät, oppiminen ja liikuntaelimistön suorituskyky sekä toimintaympäristö. 

Tasapaino on stabiliteetin ylläpitämistä, sen voi jakaa staattiseen sekä dynaamiseen tasapainoon. Tasapaino vaati erilaisia taitoja, kuten kykyä säilyttää tasapaino vakaalla alustalla ja asennon säätelyä liikkuvalla alustalla. Lisäksi tasapaino vaatii asennon säätelyä tavoitteellisten liikkeiden aikana sekä ulkoisten voimien horjuttaessa asentoa.

tasapaino

Jotta kehon painopiste voisi olla vakaa, on alaraajojen oltava stabiilit. Alaraajojen stabiliteetti tulee alaraajojen nivelten ja -lihasten vakaudesta. Kehon asentoa ylläpitävät lihasjännejärjestelmien lihasjäntevyys (tonus) ja hermoston toiminnan tuottama lihasaktiviteetti. Tasapainon säätelyyn osallistuu monia aivoalueita (talamus, pikkuaivot, aivosaareke).

Tasapainoa voit herätellä ja harjotuttaa muun muassa alkuverryttelyn yhteydessä. Voit myös testata muutamilla harjoittelilla tasapainoasi.

Harjoitus 1:

Lähde nostamaan toista jalkaa ylös nojaamatta taakse. Pidä lantio paikallaan. Pyri nostamaan jalkaa hallitusti ja pidä ylhäällä hetki. Onnistuiko?

Harjoitus 2:

Lähde viemään toista jalkaa taakse askelkyykky asentoon. Jalkaterät (molemmat) osoittavat suoraan eteen ja polvet ovat samassa linjassa jalkojen kanssa.

 

Varo viemästä painopistettä etujalan varpaille tai työntämästä polvea liiallisesti eteenpäin. Nouse ylös ja nosta polvi edessä rinnan tasolle.

 

Miten onnistui? Saitko pidettyä painopisteen etujalan kantapäällä? Horjuitko?

Tasapainon säätelyssä on tärkeää säilyttää kehonpainopisteen paikka vakaana. Tasapaino ei tarkoita tiettyä kehon asentoa, vaan monia asentoja, joihin vaikuttaa ympäristö, nivelten liikkuvuus ja liikelaajuudet, lihasvoima sekä astitieto.

Termistöä

  • Base of support (tukipinta)
  • Center of mass (painopiste)
  • Center of pressure (painekeskipiste jalkojen alla)

Ohessa harjaustreenivideo, joka haastaa tasapainosi

Lähteet:

Sandström M. & Ahonen J. 2016. Liikkuva ihminen -aivot, liikuntafysiologia ja sovellettu biomekaniikka. Asento ja tasapaino.

Käy myös katsomassa hyviä lihaskuntoliikkeitä Sinnasportin Youtube kanavalla.

Tutustu myös Sinnablogin muihin kirjoituksiin